Slovenci zovu srpske turiste

MINISTRU turizma Damiru Bajsu u posljednje vrijeme zaista ne "cvijeta cvijeće" u njegovu ministarstvu. Naime, projekcije govore o 15 do 20 posto manje turista, dok Ministarstvo tvrdi 2 do 3 posto. Uveden je Zakon o nepušenju u vrlo nezgodno vrijeme po ugostitelje, trgovine ne smiju raditi nedjeljom u predsezoni, a ni premijer Ivo Sanader ozbiljno ga ne shvaća kada je lakonski odbio njegovu ostavku.

 

No, da bi Bajsova nesreća bila veća, njegovo tajno oružje, odnosno taktika "Drang nach Osten" osim što se pokazalo kako Hrvatske nema ni među top 5 destinacija, dok su Grčka i Turska u Beogradu rasprodane, dobio je i ljutu konkurenciju. I to ne bilo kakvu, jer konkurencija u Srbiji, udara u srce nacionalnog ponosa.Naime, originalna ideja Bajsa i direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Nike Bulića bila je postavljanje 230 jumbo-plakata i 100 city lightsa, u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, s natpisima koji pozivaju na Jadran i to "Tako lepa, tako blizu" i "Kad srce kaže leto, kaže Jadran". Ali avaj, jer Slovenci su ovih dana čini se zakupili isti broj jumbo plakata, tik uz hrvatske, kojima zovu Srbe na svoj dio Jadrana.

"Najbliže evropsko more"

"Najbliže evropsko more", poziv je Slovenske turističke zajednice da Srbi dođu uživati u Portorož, što su mnogi već prepoznali kao provokaciju jer su Slovenci blokirali hrvatske pristupne pregovore u Europsku uniju. Također, Slovenci udaraju i u srce problema ministra Bajsa i njegove želje da se ovog ljeta zaborave vjekovni sukobi Hrvata i Srba pa imaju i slogane "Prijatelji" i "Vizne olakšice!".

Naime, Miroslav Luci, veleposlanik Slovenije u Beogradu, najavio je specijalno za ovu turističku sezonu uvođenje novih viznih olakšica za srpske turiste, kako bi najbliže "evropsko more i turističku ponudu Slovenije učinili još bližim". Dimitrij Piciga, direktor slovenske Turističke organizacije ovih je dana pozvao Srbe na njihovo more govoreći kako su "gosti iz Srbije uvijek dobrodošli".Blizina i zajednička povijest, bliskost jezika i razumijevanje su razlozi zbog kojih će uz vizne olakšice biti olakšana posjeta Sloveniji“, naglasio je Piciga pozivajući Srbe.

 

Izvor:Index.hr

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode