Pažnja: Viršle, parizeri i paštete opasni po zdravlje!

 
Građani jedu hranu sumnjivog kvaliteta, opasnu po zdravlje, a ovo se posebno odnosi na mesne prerađevine - parizere, viršle i paštete, kaže za Press dr Miroslav Stojišić, bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije. On objašnjava da pojedini proizvođači u salame i ostalu delikatesnu robu ubacuju izuzetno štetne dodatke (aditive i emulgatore), koji su u nekim evropskim zemljama zabranjeni i za ishranu mačaka i pasa.

Proizvodi poput viršli, parizera i pašteta, koji se prodaju u Srbiji, prave se od otpadaka, mehanički otkoštanog mesa (MOM) i to uglavnom od krilaca, leđa, karlice, vratova, vezivnih tkiva i kožice.

- Radi se o mesu treće kategorije. U tu smesu se ubacuju razni dodaci, aditivi, led i emulgatori, koji pomažu da se masa ujednači i oblikuje. Takvi proizvodi su veoma rizični za zdravlje ljudi - upozorava dr Stojišić.

On navodi da u ovim proizvodima najmanje ima mesa.

Upotreba MOM-a

- Kako je moguće da kilogram salame košta manje od kilograma svežeg mesa? Tako što se u njega stavljaju sojin emulgator, polifosfat, sojino brašno, šećer, vitamin C i karagenan, koji je kancerogen. Na deklaraciji viršle jedne poznate regionalne mesne industrije piše da sadrži 52 odsto separisanog mesa. To vam je upravo ovo o čemu govorim - objašnjava dr Stojišić.

Ovakvi proizvodi, prema njegovim rečima, u Srbiju ne stižu samo iz Evropske unije, već ih prave i naše poznate industrije mesa, jer im to naš zakon dozvoljava.

- Dok sam ja bio načelnik, mi smo 1996. zabranili uvoz i upotrebu tog MOM-a, međutim, kasnije je to opet zaživelo. A koliko je ova hrana štetna govori podatak da su Francuzi, Nemci i Holanđani zabranili da se to daje mačkama i psima - priča Stojišić.

Na ovaj, ali i još jedan problem upozorava i potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

- Uz ostale štetne materije, i meso kojem je istekao rok trajanja odlazi u viršle i parizere. Kada bismo mi potrošači znali šta sve unosimo sa hranom u organizam, mislim da nikada ništa od toga ne bismo okusili - kaže Papović.

Umesto viršli, parizera i pašteta, koje spadaju u treću kategoriju mesa, stručnjaci savetuju građanima da konzumiraju samo meso prve i druge kategorije. Tu spadaju but, slabina, file i plećka, a kod piletine belo meso i batak sa karabatkom. Od mesnih prerađevina u ove kategorije se ubrajaju slanina, pršuta i sušeni svinjski vrat.

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode