Pronađeni ostaci čudovišta

Pronađeni ostaci bića nalik na čudovište iz Loh Nesa

Fosilni ostaci plesiosaurusa, koji mnogo podseća na "čudovište" iz Loh Nesa pronađeni su na plaži Monmaut, blizu Lajm Ridžisa u Dorsetu. Arheolozi su potrošili više meseci sastavljajući "slagalicu" od desetina kostiju koje je pronašla Trejsi Marler, istraživač-amater u krečnjaku na obali Engleskog kanala.

 

Marler je prvo otkrila kost u krečnjaku, a potom je sa svojim partnerom Krisom Murom, stručnjakom za fosile, iskopala još četiri kostiju.
Daljim iskopavanjem pronađeno je oko 150 pršljenova i delova lobanje i vilica u kojoj se nalazio jedan zub.
Kostur stvorenja je konačno sastavljen, od 70 odsto pronađenih delova, a kako je preneo "Telegraf" reč je o plesiosaurusu dugom 3,6 metara.
Morski reptil, sa svojim dugim, tankim vratom i repom, četiri velika peraja i oštrim zubima, podseća na stvorenje iz škotskog jezera Loh Nes, kao i na Ogopogoa, morsko čudovište koje je živelo u jezeru Okanagan u Kanadi.
Plesiosaurusi su živeli u doba jure, pre oko 150 do 200 miliona godina, kada je Engleski kanal bio plitko, tropsko more.

Hranili su se ribom. Njih je lovio mesožder ihtiosaurus.
Detaljnim pregledom kostiju pronađeni su tragovi zuba, što ukazuje da je neki dinosaurus predator uhvatio i pojeo "čudovište iz jezera".
Menadžer za nauku britanske Obale jure Ričard Edmonds istakao je da su fosilni ostaci plesiosaurusa veoma retki. Poznato je svega deset primera kompletnih ili delimično sastavljenih kostura dinosaurusa ove vrste.

"Iako je pronađen u delovima, jasno vidi kako je stvorenje izgledalo. Repna kost je bila na mestu. Neke od leđnih kostiju su bile na svom mestu, kao i vratna. Vidi se kako su neke od kostiju bile sažvakane i da je kostur rastrgao neki drugi opasni morski reptil", ukazao je Mur.
Očekuje se da će novootkriveni kostur plesiosaurusa biti izložen u muzeju u Lajm Redžisu.

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode