Otkrivanje tajni iz Titovog trezora

18.06.2009u 13:50 h
Multimedijalna izložba "Smrt u trezoru" biće otvorena 27. juna u muzeju "25. maj".

Na izložbi "Smrt u trezoru" posetioci će biti u prilici da pogledaju Maršalski znak, norveški orden kog je nosio Tito, kolekcija rimskih novčića, Staljinova komandantska sablja, kao i kamen sa Meseca.

Deo kamena sa Meseca kojeg je Titu poklonio Ričard Nikson, američki predsednik, Beograđani će prvi put moći da vide na izložbi koja će biti otvorena 27. juna u 12 sati u Muzeju istorije Jugoslavije.

Kamen sa Meseca, kojeg je Josipu Brozu darovao Ričard Nikson, doneli su članovi posade Apola 11 – Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins. Njih trojica su prilikom posete SFRJ, 18. oktobra 1969. godine, Titu poklonili i kopiju silikonskog diska ostavljenog na Mesecu.

U znak zahvalnosti Tito je posadu Apola 11 odlikovao ordenom Jugoslovenske zvezde sa lentom, najvišim odlikovanjem koje se moglo dodeliti stranim državljanima koji nisu šefovi država.

Pored fragmenata mesečevog tla, posetiocima će biti predstavljeni i ekskluzivni eksponati iz trezora Ovalne zgrade, koja do 2003. godine nije bila dostupna čak ni stručnjacima Muzeja.

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode