Automat za prodaju zlata

Nemačka firma "TG Gold super-markt" postaviće oko 500 automata za kupovinu zlata "Zlato za poneti" (Gold to Go) širom zemlje, kako bi zadovoljila rastuću potražnju za tim plemenitim metalom među običnim ljudima.

 

"To je prava stvar za strateške investicije u plemenite metale", izjavio je prilikom predstavljanja automata šef kompanije Tomas Gajsler, dodajući da bi "u zlato svako trebalo uloži između pet i 15 odsto svojih likvidnih sredstava".

Prvi automat firma je postavila na železničkoj stanici u Frankfurtu. Prema agenciji Rojters, Nemci čak 15 odsto svoje imovine čuvaju u zlatu, što je i dalo ideju da se napravi ovakav automat.

U prvom tromesečju ove godine u Nemačkoj je privatnim licima prodato 59 tona zlatnih poluga i zlatnika, četiri puta više nego u istom periodu lane, objavljeno je na sajtu "Patria fajnans".

Automat izgleda kao zlatna cigla, veličine je telefonske govornice, a cena zlata koje se u njemu prodaje u potpunosti prati kretanje cena te robe na tržištu.

Korisnici mogu da kupe jedan, pet ili deset grama zlata, a svaki komad će dobiti u kutijici zajedno sa sertifikatom koji potvrđuje njegovu ispravnost. Kupci zlato mogu da plate gotovinom ili platnom karticom.

Firma je saopštila da će, ukoliko se projekat pokaže kao dobar, razmotriti sličnu prodaju drugih plemenitih metala - srebra ili platine, a u narednim godinama automat će ponuditi Švajcarskoj i Austriji.

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode